Eldsjälen fortsätter trots pension

Han är känd som eldsjäl och bloggare på Region Kronoberg. Men för någon vecka sedan gick IT-pedagogen Åke Sjöberg i pension. Nåja, ett par dagar i veckan ska han jobba vidare med det som han brinner alldeles särskilt för: få allt fler skolor i regionen att använda Studi.se i undervisningen.

Åke Sjöberg ser som sin uppgift att ge skolorna bra verktyg. Och alla skolor ska ha samma möjligheter, oavsett om de  ligger i Markaryd, Växjö eller Ljungby.

-Många lärare tänker: ”inte ett nytt verktyg igen”. Det är inte alltid så lätt att avsätta tid för att lära sig ett nytt verktyg i en stressad tillvaro. Men då kan jag visa hur enkelt det är att komma igång. Efter hand kan pedagogerna sedan utforska de andra delarna av verktyget.

Personliga besök på skolorna är också viktiga, menar Åke. Dels för att informera om fördelarna, men också för att rätta till eventuella missförstånd om vad de digitala verktygen kräver av lärare och elever.

Det finns runt 80 mellan- och högstadieskolor i regionen, varav Åke och hans kollega Camilla Jönsson hittills har besökt ett tiotal.

Åke planerar att skapa en digital karta med alla skolor som är anslutna, där användningen redovisas. Det sker på den blogg som Åke startade för att ge fortlöpande information om projektet http://skolaforalla.vibloggar.nu. Siffror över användningen får han regelbundet från Studi.se.

Statistik är viktigt för kommunernas bedömning av projektet, menar Åke.

-Vi har lovat politikerna att skolorna verkligen ska använda verktyget, säger han. Som smålänning vill jag ju också att de ska ha valuta för pengarna.

Till de kommuner som nyligen har anslutit sig till Språkprojektet ger han därför ett konkret råd:

– Se till att någon person som själv brinner för verktyget får ansvar för att alla kommunens skolor verkligen får information och helst personliga besök.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *