Språkprojektet växer

Sedan årsskiftet har nio nya kommuner anslutit sig till Språkprojektet:

Helsingborg, Södertälje, Mjölby, Lidingö, Motala, Haninge, Lindesberg, Värnamo och Svenljunga. Det innebär att 41 kommuner nu är anslutna till Språkprojektet. Och fler står på tur.

Vi välkomnar de nya kommunerna och ser fram emot att få träffas på framtida styrgruppsmöten.

Imaan nybliven miljonär

Imaan Muqbil i Borås är nybliven miljonär. Han har samlat en miljon poäng genom att titta på över 700 filmer och svarat på mer än 600 quiz. Imaan är visserligen inte först i landet som nått en miljon, men yngst. Han är 12 år och går i sjätte klass på Sjömarkenskolan i Borås.

-Vi började använda Studi.se för något år sedan. Då nådde jag snabbt över hundratusen poäng, och blev intresserad av att fortsätta.

Imaan ser lektionsfilmer i alla ämnen. Men mest gillar han biologi, kemi, fysik och matte.I matematik har han betat av alla lektioner och har nu börjat läsa in gymnasiets matteböcker. Lite svårare mattefilmer har Imaan sett flera gånger, för att till exempel förstå hur man löser en andragradsekvation. Då har han också dragit ner hastigheten på filmerna, för att hinna anteckna. Mest gillar Imaan de animerade filmerna. Särskilt där det finns karaktärer och en handling:

-De är roliga att titta på, då lär man sig snabbare. Och det blir lättare att komma ihåg.

Imaan är född i Sverige och pratar flytande dari eftersom föräldrarna kommer från Afghanistan. Men han ser aldrig filmerna på dari, däremot väljer han ibland engelska i både tal och text.

-Det är ett bra sätt att lära sig mer engelska, säger han.

Även om Imaans klasslärare Bo-Lennart Govik ibland använder Studi.se i undervisningen, har Imaan sett de flesta filmerna på fritiden – efter skolans slut eller på helgerna.

Ett annat stort fritidsintresse är naturen. Imaan gillar att gå i skogen och studera växter och djur.

Därför vill han också blir forskare med ekologi som huvudinriktning.

-Som forskare vill jag arbeta för en bättre miljö, säger han. Men när jag var liten ville jag bli författare.

För skriva berättelser, är något han också älskar att göra. Berättelser där han väver samman både fakta och fantasi

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *